5. února 2013

Zjevení na pultech knihkupců. Proustův kompletní román

PRAHA - Kompletní díla literárních klasiků jsou na knižním trhu zastoupena skromně. O to víc zaujme nové vydání sedmidílného románu Hledání ztraceného času od Marcela Prousta. Dílo považované za jedno ze základních děl nejen francouzské, ale i světové literatury, vydalo nakladataleství Rybka Publishers.


Proustův román se odehrává v prostředí francouzské vyšší společnosti na přelomu 19. a 20. století. Lze-li o něm říci, že podává po Balzacově Lidské komedii nejúplnější „obraz mravů“ své doby, zároveň platí, že autorovi jde o mnohem víc než o realistické zobrazení společnosti. Hlavními tématy jeho díla jsou čas, paměť, umění a poznání. Hlavním "hrdinou" tohoto románu, který čítá 3120 stran a v němž figuruje více než 200 postav, je lidské vědomí.

„Osud Proustova Hledání je současně záviděníhodný i nezáviděníhodný. Záviděníhodný proto, že Proustovi se skutečně podařilo splnit to, co si ve svém velkém románovém cyklu předsevzal: napsat dílo, kterým dosáhne nesmrtelnosti. Nejen v tom smyslu, že bude za nesmrtelné formálně uznáno, ale především proto, že málokterý román vede tak bohatý „posmrtný“ život jako právě Hledání ztraceného času.

Fascinující i tajemný
Interpretací a analýz, které mu byly věnovány, je bezpočet. Celá řada filosofů, literárních teoretiků i estetiků se k Proustovi nepřestává vracet a konfrontovat se s ním. Proust je pro mnoho z nich nejen předmětem zájmu, ale skutečné fascinace: těchto sedm svazků čtenáři poskytuje nekonečné množství podnětů jak ke čtenářskému potěšení, tak k přemýšlení. Proust totiž není jen spisovatel, ale i výjimečný filosof, estetik i sociolog. Jeho dílo je natolik komplexní a mnohovrstevnaté, že zůstává – a navždy zůstane – pro čtenáře tajemstvím.

Jana Vrubelová, Lidové noviny (lidovky.cz), 16.12.2012

Žádné komentáře:

Okomentovat